Saltar al contenido

COMUNICAT 108: mobilitzacions si els horaris i freqüències no milloren

diciembre 19, 2019

La Plataforma manté una reunió profitosa amb el Secretari General de la Generalitat

En els darrers dies hem constatat que, a partir de mitjans de gener, amb la més que previsible inauguració de la variant de Vandellòs, ens trobarem amb les següents realitats:

  • No hi ha cap proposta de nova freqüència a l’R16: continuen sent 20 trajectes al dia entre Tortosa i Barcelona (10 per sentit).
  • Cap dels combois de l’Ebre circularà per la Línia d’Alta Velocitat (LAV), tots ho seguiran fent per la costa, un cop hagen passat la variant de Vandellòs. Dels talgos encara no se’n sap res del cert i dels euromeds ja ha transcendit que renfe vol eliminar la parada a l’Aldea-Amposta-Tortosa. Si a dia d’avui es fa una simulació de compra per al 15 de gener, al web de renfe ja no hi apareixen cap dels dos serveis.
  • Amb la nova proposta d’horaris, cap tren no recuperaria els temps de trajecte del 2016, any en que es van començar a aplicar els horaris trampa que incorporen oficialment els retards.

Pel que fa al punt 3, hem elaborat una taula comparativa (descarrega pdf al link)
Taula_comparativa_horaris_R16_retards

amb l’evolució dels 4 canvis d’horaris que s’han fet en els últims 3 anys a l’R16 i hi hem afegit la proposta que es coneix dels nous horaris que entrarien en funcionament a partir de mitjans de gener de 2020, i que representen la quinta modificació. La suposada millora consistix a reduir irrisòriament el temps de trajecte entre 1 i 8 minuts respecte els anteriors horaris -vigents des d’abril del 2019- quan se’n perdien 15 de mitjana. Tots els serveis continuen acumulant quasi els mateixos retards que s’han anat incloent als horaris trampa en els darrers mesos per a poder, així, camuflar la impuntualitat i haver de fer menys devolucions. Per tant, amb la nova proposta (oficiosa però que ja apareix a l’app de rodalies) no només no es guanya el temps que s’havia promès que es guanyaria amb la posada en marxa de la doble via (va arribar a parlar-se de 40 minuts per trajecte) sinó que, a més, ni tansols es recuperen els temps del 2016.

 

ACORDS

A la reunió amb el Secretari General, Isidre Gavín, i el seu equip hem constatat punts d’unió i divergències (com ara la creació de l’ATM de l’Ebre o l’eliminació dels horaris trampa amb retards incorporats). Davant la urgència de la situació, però, ens hem centrat en aquells aspectes concrets que compartim en l’àmbit de les qüestions ferroviàries i no tant en les de mobilitat en general. La plataforma i el Departament de Territori i Sostenibilitat considerem inassumible que la proposta de mínims de Renfe i Adif no millore l’actual oferta existent i els hi exigim que a l’R16 ebrenca:

  • Hi haja serveis de mitja distància que a partir de Perafort circulen per la Línia d’Alta Velocitat (LAV)
  • Hi haja noves freqüències en aquelles franges més buides i s’incremente l’oferta, amb abonaments
  • Es mantinga l’aturada del servei d’Euromed
  • No s’elimine cap servei dels existents fins a tindre a punt, com a mínim, els que els haurien de substituir

Així mateix, hem acordat mantindre este tipus de reunions de manera periòdica i bilateral. Donada la manca d’implicació o de compromís de la majoria dels polítics ebrencs, per a la plataforma el Departament passa a ser l’únic interlocutor vàlid.

Finalment, i segons fons del mateix Departament, Adif i Renfe han de facilitar la proposta definitiva abans d’acabar l’any i en funció de quina siga, nosaltres anunciarem mobilitzacions contundents per a respondre-hi i millorar el servei ferroviari a les Terres de l’Ebre.

 

From → Uncategorized

Deja un comentario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: