Skip to content

COMUNICAT 77. No assistirem demà a l’acte del Palau de la Generalitat per reclamar el traspàs íntegre de Rodalies

octubre 25, 2016

tall_via_3

Davant els darrers esdeveniments, la Plataforma Trens Dignes (PTD) hem decidit no assistir a l’acte de demà al Palau de la Generalitat. El principal motiu és la manca de transparència, la desinformació i el silenci administratiu davant la possibilitat que l’Euromed s’acabe aturant a l’estació central de les Terres de l’Ebre, l’Aldea, el proper 1 de novembre (tal com va prometre el conseller Rull el passat 15 de juliol). Des de llavors que demanem una reunió per consensuar els horaris d’aturada més adequats de l’Euromed i la confirmació mateixa d’esta aturada i se’ns passa amb raons de fa setmanes. Només entre ahir i avui, i a fi i efecte de prendre una decisió definitiva amb tota la informació possible a l’avast, la PTD hem contactat amb el Delegat de Govern, Xavier Pallarès; el Director dels Serveis Territorials de Territori a l’Ebre, Antonio Suárez; el Secretari General d’Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font i amb representants de Renfe i la resposta, o bé ha sigut de desconeixement i aplaçament de la decisió o directament a hores d’ara encara no hi ha hagut resposta. Davant d’este fet, que ens sembla una manca de planificació i una falta de respecte a la ciutadania i les institucions de les Terres de l’Ebre, ens veiem obligats a exercir l’única mesura de pressió que ara podem aplicar de manera immediata: absentar-nos en l’acte de demà. No volem que les nostres reivindicacions queden diluïdes en una falsa foto de família que no visualitzaria els matisos de la nostra realitat, ni tampoc la manca de voluntat política per part del Govern en algunes qüestions importants. Tant de bo esta mesura de protesta –que no ens agradaria haver de fer- servisca perquè, a partir d’ara, els representants del Departament i del Govern actuen amb més transparència i menys secretisme (ens sentim massa vegades menystinguts) i perquè l’aturada de l’Euromed a l’Aldea siga una realitat com més prompte millor.

Voldríem afegir, que el descontent i malestar no venen donats només per este fet (la incertesa de l’aturada de l’Euromed a l’Ebre i la reiterada manca d’informació al respecte) sinó que això se suma al veto del Govern a la creació de l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) de les Terres de l’Ebre (impedint Junts pel Sí que este punt s’incloga transaccionat o esmenat dins la moció de diversos grups de l’oposició, tot i ser un mandat de la Llei de Mobilitat 09/2003 aprovada per unanimitat pel Parlament), a la connivència de la Generalitat amb Renfe a l’hora d’aplicar uns horaris injustos que oficialitzen els retards a l’R16 i generen una estadística de puntualitat falsa (i que es mantenen malgrat que s’ha demostrat que els nous horaris no han solucionat el problema i éssent este també un punt que s’ha exclòs de l’esmentada moció al Parlament sobre infraestructures ferroviàries); se suma també al repartiment injust de les unitats 449 o al fet de desoir la demanda de que siga Riba-roja d’Ebre el final de trajecte dels trens que circulen per l’R15 (fins ara, la majoria acaben el seu recorregut a Móra la Nova, deixant una part de la Ribera d’Ebre sense servei). Tot això, és competència de la Generalitat i considerem que no s’està fent tot el possible per tirar-ho endavant i que la seua aplicació no hauria de ser incompatible en seguir reclamant a Adif la gran part de responsabilitat que li pertoca.

 

Així mateix, volem recordar, que la mateixa Generalitat ha utilitzat en diverses ocasions esta mesura de pressió davant del Govern de l’Estat. Així, sense anar més lluny, fa només una setmana, el Govern no va assistir a l’acte d’inauguració del Barcelona Meeting Point perquè es va considerar menystingut pels organitzadors (l’Estat). Igualment, en el seu moment, la consellera Rigau no va assistir a la conferència sobre educació del llavors ministre Wert o l’exconseller Collell va plantar Montoro al consell de política fiscal i financera. Si en aquell moment, la Generalitat va considerar vàlides estes mesures de força i protesta per fer sentir la seua veu i mostrar el rebuig a les respectives situacions, confiem que ara respecta i entenga la nostra decisió i mire de rectificar allò que ens ha portat a haver de prendre-la a contracor.

Finalment, també volem dixar clar que estem completament d’acord amb el motiu de l’acte de demà i que compartim, com també ho fa el Síndic de Greuges, la necessitat del traspàs integral de les competències, però evidenciem que mentrestant la Generalitat es queixa del maltracte de Madrid (amb raó) oblida les seues obligacions i competències ja transferides. El nivell d’exigència que la Generalitat demana a Madrid no se l’aplica ella mateixa a l’hora d’actuar amb criteris d’equilibri territorial al nostre país. Som optimistes de mena, però tant Renfe com el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb comportaments com estos, ens obliguen a actuar amb escepticisme.

Anuncios

From → Uncategorized

Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: