Skip to content

COMUNICAT 43. “PER APLICAR EL 70% DE LES REIVINDICACIONS DE LES PLATAFORMES, NOMÉS CALDRIA VOLUNTAT POLÍTICA”

noviembre 17, 2015

IMG_5994

La Plataforma Trens Dignes (PTD) ha participat esta tarda a la reunió convocada pel Síndic de Greuges i el seu equip tècnic d’entitats i empreses per tal d’abordar la realitat ferroviària de Catalunya. A la trobada –que ha tingut lloc a la seu del Síndic a Barcelona- hi han assistit una desena d’entitats i plataformes socials d’arreu del país que, cadascuna des del seu àmbit, lluita per aconseguir una millora del servei de tren. Així, hi eren presents portaveus de gairebé les vuit vegueries i també representants de col·lectius com l’Associació Catalana de Municipis o l’ONCE i d’altres similars que treballen per facilitar els desplaçaments a persones amb mobilitat reduïda. El mateix Síndic, Rafel Ribó, ha obert la reunió i posteriorment els tècnics de la secció d’entitats i empreses, responsables dels temes de mobilitat i encapçalades per Francesc Vendrell, han dirigit i moderat el debat. Ribó, ha convidat els assistents a “no tindre límits” pel que fa a les demandes, perquè “són justes i necessàries” i ha qualificat la situació ferroviària a Catalunya de “vergonyosa”.

 

S’han posat damunt la taula problemàtiques comunes amb realitats diferents, depenent del territori on es produïxen estes irregularitats (per exemple, a zones de Barcelona es demana que es millore el Sistema d’Integració Tarifària, mentres que a les Terres de l’Ebre els sistema no està ni tansols en funcionament i la reivindicació és directament que s’implemente). Conceptes com intermodalitat, tarificació justa, freqüències adequades, accessibilitat als trens, deteriorament i permeabilitat de les estacions, racionalització d’horaris o fiabilitat, han estat en boca de tots els assistents –una vintena- com a lluites i fites comunes i han permés constatar que “el setanta per cent de les reivindicacions ferroviàries de les plataformes i moviment socials, més que de canvis de legislació o de pressupostos, depenen només de la voluntat política i tenen un cost zero o molt baix”, en paraules de Vendrell, director de l’àrea de consum i territori del Síndic.

IMG_5983

La PTD, tal i com han fet la resta de presents, ha exposat un resum de les principals mancances que patim a les Terres de l’Ebre, també en matèria d’infraestructures però posant l’accent en les que fan referència als serveis, és a dir: freqüències, tarifes i combois, que són les que incidixen en qüestions bàsiques de la quotidianitat del usuaris, sobre les quals la Generalitat té les competències transferides i que es resumixen en el full de recollida de firmes –elaborat este estiu arran del tancament de la taquilla de l’estació de Móra la Nova- que avui s’ha usat com a document base per exposar les demandes. Els assistents han pogut comprovar com, de totes les intervencions, la de l’Ebre era la que presentava més greuges comparatius i mancances estructurals, amb deficiències i problemàtiques impensables en ple segle XXI i que la majoria dels altres territoris ja tenen solucionades o a un nivell molt inferior d’anomalia.

 

Ara, cadascun dels convocats farà arribar (per internet) un resum de les reivindicacions i propostes a l’oficina del Síndic, que s’encarregarà de recollir-les i elaborar un primer informe conjunt. Este esborrany es debatrà i treballarà en una segona reunió de caire similar a la que s’ha fet avui, que tindrà lloc també a la seu del Síndic de Greuges a Barcelona a finals d’este 2015 o principis del 2016. L’informe, posteriorment, es farà públic durant els mesos de gener o febrer i la intenció és que siga un document marc sobre el qual els representants polítics i experts tècnics aborden les problemàtiques reals del territori i puguen començar a aplicar-ne les solucions pertinents, algunes de les quals també podrà recollir l’esmentat document que estarà redactat “amb tota la força del rigor” -segons Ribó- “per defensar el dret a la mobilitat digna dels ciutadans”.

IMG_5980

Per últim, la PTD ha aprofitat la visita a la seu del Síndic per fer-li entrega de prop de 250 firmes més (adjuntem de nou l’esmentat document -perquè vegeu les temàtiques principals que avui hem desenvolupat- que els usuaris poden signar presencialment a diversos punts del territori o virtualment per internet, descarregant-se el PDF o enviant-lo telemàticament i que identifica mancances més importants i prioritza les d’actuació més immediata).

https://trensdignesebre.files.wordpress.com/2015/07/trens-ebre-full-sindic.pdf

Anuncios

From → Uncategorized

Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: