Skip to content

COMUNICAT 13. Reunió amb el Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès

enero 29, 2014
La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre ha mantingut una reunió amb el Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, este matí per abordar de manera conjunta la lluita per unes millors comunicacions ferroviàries i fer-li arribar en persona les reivindicacions del moviment social. Esta és la nostra valoració de la trobada:

estacio tortosa

1. Ens mostrem satisfets pel tarannà dialogant del màxim representant polític de la Generalitat a les Terres de l’Ebre que en tot moment s’ha mostrat obert a arribar a acords. Igualment, li hem demanat més esperit crític i valentia a l’hora de desaprovar les actuacions de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat quan siga necessari i fermesa per fer arribar les reivindicacions del territori al Govern català; més enllà de pertànyer al mateix color polític s’ha de poder discrepar quan està en joc la dignitat del territori. Pensem que un càrrec d’estes característiques es deu al seu partit, és clar, però també i sobretot a la ciutadania que representa i esta ciutadania ara li demana que es posicione més clarament en contra de la situació insostenible que viuen les comarques de l’Ebre en matèria ferroviària.

2. Les principals queixes que la PTD li ha trasmés, pel que fa a competències de la Generalitat, s’han centrat en les tarifes (que el 2014 han pujat un 7% a tot el país i que a l’Ebre han posat encara més de relleu l’escandalosa relació qualitat-preu, per la qual cosa s’ha insistit en la demanda d’un factor corrector), les freqüències (encara hi ha llacunes horàries que fan inviable unes comunicacions respectables i sol·licitem l’equivalent a un servei de Rodalies) i els combois (incòmodes, en mal estat de manteniment –ens remetem als incidents del cap de setmana passat, només a tall d’exemple-  i encara no renovats tot i les promeses, mentre paral·lelament a esta no renovació ni millora del servei sí que han augmentat els preus).

Se’ns ha respost que ho estudiaran i se’ns a remés al Pla de Mobilitat de les Terres de l’Ebre presentat als sectors socio-econòmics i socials el passat novembre, el qual té aspectes positius (i que ja vam fer notar en la nostra valoració d’aquella presentació, com la creació d’una tarjeta d’autobusos T10/120. Vegeu Comunicat 10) però no satisfà completament les necessitats ferroviàries del territori, especialment en matèria de tarifes i freqüències.

preu bitllet

3. Pel que fa a les reivindicacions relatives a infraestructures (i que per tant són competència de l’Estat espanyol) s’han centrat en la demanda del tercer fil entre Vila-Seca i Castelló (que segons projecte actual quedarien unides només amb ample UIC) per assegurar la connexió en ample ibèric entre Barcelona-Girona i el sud de la península passant per les Terres de l’Ebre i evitar, així, l’amputament del corredor mediterrani en matèria de mercaderies en l’actual ample nacional (1.668 mm) i relatives a mercat intern (el mercat internacional estaria assegurat amb l’ample UIC, de 1.435 mm, ja que els trens que vinguessen de més enllà de la frontera amb França ja circularien en UIC donat que la immensa majoria d’Europa ja té implantat actuament este ample).

En este sentit i tenint en compte que és una atribució del Ministeri de Fomento, el que se li ha demanat és que el Govern català faça seua la reivindicació de la PTD i altres plataformes similars i pressione Madrid per assolir esta fita i lluitar junts per una demanda necessària. Pallarès ens ha assegurat que es tracta d’una reivindació que ja assumixen com a pròpia i que de fet forma part de l’anomenada Agenda Catalana del Corredor del Mediterrani. Tot i l’oposició inicial de Fomento, des de la Delegació se’ns ha assegurat que la Generalitat ja ha sol·licitat ester tercer fil i continuarà fent-ho.

4. Per últim, la PTD ha demanat al Delegat que gestione una reunió d’alt nivell a les Terres de l’Ebre amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila i el Secretari General de Mobilitat, Ricard Font, on també hi assistiria el mateix Delegat Xavier Pallarès. Al respecte la resposta ha sigut positiva i se’ns ha assegurat que en el període d’uns trenta dies es produirïa esta trobada de treball.

Igualment, Pallarès ha ofert a la PTD la possibilitat de trobar-se amb l’eurodiputat Ramon Tremosa. Per a ambós reunions restem a l’espera que des del gabinet de la Delegació se’ns done data, de la que us n’informarem puntualment.

Anuncios

From → Uncategorized

Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: