Skip to content

COMUNICAT 4 / Sobre el nou contracte de rodalies a Catalunya

junio 18, 2013

Comunicat 4 Trens Dignes copia

COMUNICAT 4

Davant el nou contracte de Rodalies 2013-2015 signat entre la Ministra de Fomento, Ana Pastor, i el Conseller de Territori, Santi Vila, fet públic ahir, i que preveu una inversió de 165 milions d’euros.

L’acord preveu desplegar, per primera vegada, el servei de rodalies a Tarragona, Girona i Lleida.  Aquesta decisió permetrà dotar amb freqüències pròpies de Rodalies trajectes entre els municipis i capitals de la demarcació, com Blanes-Girona, Reus-Tarragona o Cervera-Lleida.

La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre…

Lamenta la nova discriminació que significa obviar les Terres de l’Ebre en este pla d’actuacions. No demanem un tracte preferent sinó igualitari. La descentralització que suposa tindre delegacions de Govern a les quatre comarques del sud de Catalunya, de poc serveix si no ha de permetre’ns un tracte d’igual a igual amb altres demarcacions del país, en especial pel que fa a les comunicacions, una qüestió estratègica per al desenvolupament dels territoris. El transport ferroviari i un servei públic de qualitat també són estructures d’estat.

Reivindiquem un servei de rodalies que unisque internament les Terres de l’Ebre i que ens permeta comunicacions dignes amb la resta de la província, com entre Ulldecona-Tortosa-L’Ametlla de Mar-Tarragona o La Pobla de Massaluca-Móra la Nova-Reus-Tarragona. Esta és una competència de la Generalitat i és al govern de la nació a qui li demanem voluntat política i sensibilitat territorial perquè incloga les comarques de l’Ebre en este nou contracte de Rodalies.

Igualment, vinculem estes demandes a les ja fetes públiques per la Plataforma i advertim que, amb els plans del Ministerio de Fomento que hi ha ara damunt la taula sobre adaptacions de vies a l’ample internacional i l’aplicació del Corredor del Mediterrani, l’any 2015 es preveu que Tortosa perda la connexió amb l’estació urbana de Tarragona per als trens de viatgers regionals, fet que no només impossibilitaria un servei de rodalies adequat per a la població com el que ara reclamem, sinó que empitjoraria encara més la insostenible situació actual.

D’altra banda, la Plataofrma vol manifestar la seua opinió sobre els dos acords a que va arribar el Parlament de Catalunya el passat dimecres 12 de juny en el que, per unanimitat, es va comprometre:

  1. A tindre enllestit -en un termini màxim de tres mesos- un calendari per a la modernització del parc mòbil adscrit als serveis regionals de les Terres de l’Ebre.Valorem positivament l’acord i estarem pendents de si es compleixen els terminis acordats i en quins termes. Així mateix, volem recordar que els combois de 20 anys poden tindre una vida encara més llarga. El problema (i la queixa) no és tant l’antiguitat del vehicle ferroviari (que a Europa té una vida útil d’uns 40 anys) com el greuge comparatiu que suposa que la flota que opera a l’Ebre siga la més antiga de la xarxa ferroviària catalana i el insuficient manteniment que se n’ha fet.
  2. A instar el Govern de la Generalitat a impulsar l’Autoritat Territorial de Mobilitat a les Terres de l’Ebre, la integració tarifària del seu àmbit territorial i a incorporar millores en els sistemes tarifaris del serveis de transport públic al territori.Considerem positiu per al territori qualsevol actuació que contribuïsca a millorar la lamentable situació actual, però volem recordar que estos objectius, aprovats ara, ja es fixaven en la Pla Territorial de Mobilitat de les Terres de l’Ebre (2007-2010) i s’establia el 2012 com a any límit per impulsar la integració tarifària i l’Autoritat del Transport Metropolità. Així doncs, anem tard i reclamem més fets que paraules.
Anuncios

From → Uncategorized

Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: